Forfatter Amund Hetz om «Bli Rakker»: – Boka føles mer som en livekonsert enn en ren roman

Forfatter Amund Hetz møter oss hjemme på kjøkkenet dagen før bokslippet. Her avslører han hvem som først bestilte boka.

BOKSLIPP – TEATERET 17.30-20.30 – BLI RAKKER
Gjester: Jannike Arnesen, Mette Gundersen & Harald Furre

KRISTANSAND: Det er tidlig mars 2018. Forfatter og journalist Amund Hestsveen er ute på en reportasjejobb, da det tikker inn henvendelse på Messenger. «Vi er på jakt etter en sulten redaktør som kan lage kritisk journalistikk, være på jakt etter fakta og grave,» er ordlyden.

Hestsveen har mange år bak seg i riksaviser og åtte år i Fædrelandsvennen som journalist i regionen, så han blir ikke så overrasket over henvendelsen, men føler seg ikke kallet til å gripe stafettpinnen.

– Forespørselen kom direkte fra Einar Øgrey Brandsdal, som driver nettbutikkjeden BliVakker.no, og som er grunnleggeren av Sørlandsnyhetene (SN). Allerede da hadde SN gjort seg bemerket med anonyme innlegg, forteller Hestsveen.

Kunstsilo

Det er allerede kommet skarpe utfall mot Kunstsilo og prosessene som skapte mulighetsrommet for å flytte Sørlandets Kunstmuseum til silokaia.

Hele byen er involvert i temaet, og meningene mange. En milliardær vil donere kunstsamlingen sin til Kristiansand. SN går straks i strupen på de som ønsker å få dette i stand.

– Jeg spør om denne nye avisen skulle operere under redaktørplakaten og vær varsom-plakaten, og om eierne ønsket innvirkning på vinklinger, men får ikke noe svar. Jeg får heller ikke svar på hvem som står bak avisen, annet enn at «vi er flere», så jeg skrinlegger videre samtaler med dem, forteller han.

Valghøsten

Sørlandsnyhetene vokser til godt over 24 000 følgere på Facebook. Motstanden mot sittende bystyre vinkles tydelig, innleggene er for det meste anonyme, og både ordfører Harald Furre og en rekke andre aktører får gjennomgå kraftig i SN-spaltene.

Partier som Demokratene nøt særlig godt av SN-artiklene, og kommentarfeltene oste av mishagsytringer mot sittende makt og «hestehandel», «korrupsjon», «hemmelighold» og «maktmisbruk».

Det er litt sånn at du ikke helt tror det er sant. At det i lille Norge kan bli rene Trump-tilstander, med ærekrenkelser, personforfølgelse, hetsing og regelrett mobbing av enkeltmennesker. Det verste er jo at folk jeg snakket med jevnlig, virket til å begynne å tro på all propagandaen, sier han.

De fleste vet hvordan det endte. Ordføreren måtte gå, og Demokratene fikk rekordhøy oppslutning, og 10 plasser i bystyret. Nyopprettede Tverrpolitisk folkeliste endte med fire representanter og varaordføreren.

Nils Nilsen, en av de mest sentrale og frittalende SN-skribentene, blir selv valgt inn i bystyret på personstemmer.

«Seier for folket. Pampeveldet styrtet. Nederlag for fiffen», skriver SN, og deretter legger de ned hele fb-siden. Jobben er gjort. Deretter trekker bakmennene seg ut.

Det verserte så historier om hvorvidt enkelte av Sørlandsnyhetenes bakmenn, både de som sto frem og de som ennå ikke har gitt seg til kjenne, også etter valget fortsatte å trekke i tråder. Hestsveen sier han sitter på mye materiale, men har valgt å ta det ut i satire. Over 301 sider.

– Virkeligheten overgår fantasien

– Da fire av demokratene meldte seg ut før det nye bystyret hadde rukket å konstituere seg, var farsen steget til nye høyder. – «En kan ikke være alle til lags,» svarte en av utbryterne på spørsmål fra avisa om hun ikke følte hun nå sviktet velgerne. Jeg følte jeg trengte å ventilere, sier Hestsveen.

Han beskriver seg selv som tidvis femtekolonnist og sterkt samfunnsengasjert, for øyeblikket bekler han også en beskjeden post som 4. vara til byens kulturstyre. Han har også tre ungdomsromaner på Gyldendal på samvittigheten, som tematisk kretser omkring demokrati og ytringsfrihet.

– Jeg har nok alltid hatt et anlegg for å tilføre samfunnsdebatten noen skråblikk, og som forfatter er observatørrollen en man pleier godt. Nettet og spaltene tøt over av hissige utfall fra alle hold, jeg ønsket å si min mening.

Kvelden den 30. september registrerer han domenet «Blirakker.no» hos NORID. Uten en ferdig tanke for hva han skal bruke det til.

– Jeg laget deretter en enkel webside, og skrev utkastet til en omtale av en tenkt bok; «Bli Rakker». Det fikk raskt oppmerksomhet, så jeg laget en korresponderende facebook-side for «boka».

Den første som skriver til ham og kaller det for «god humor», er Sørlandsnyhetenes grunnlegger selv, Bli Vakker-gründer Einar Øgrey Brandsdal.

– Han skriver «den må jeg få kjøpt», og da svarer jeg «Det er vel bare å få skrevet den ferdig, da.» Jeg har tatt ham på ordet, sier Amund Hetz.

Har du fått mye pepper for satirestuntet?

– Hehe. Du skulle bare visst hvor mange – og hvem – som har ringt. Og hvor mange som mener jeg bør gi meg. «Det holder nå,» sier kritikerne formyndersk til meg. «Så, vi skal ikke mobbe mobberne, da?» svarer jeg. Selv om jeg ikke mener dette er mobbing.

Homøopater og tverrholister

På under to måneder har Hestsveen brukt fritiden til å skrive de vel 300 sidene ferdige. Det går over stokk og stein i Kristianby, og fiffen gjør det fiffen gjør best: De hestehandler og fester i lukkede rom. Sydende Nyheter «gønner på».

Romanen ligger ellers tett opp mot virkeligheten; En rikmannssønn, Steinar Ugrei Brakvalg, bestemmer seg for å velte den sittende pampemakta, med ordfører «Halvard Knurre» i spissen – og danner en hemmelig redaksjon bak nettstedet: «Sydende Nyheter.»

Med seg får han tidligere leder av finanskomitéen, «Hans Hansen».
– Du skal vel ikke være så veldig godt utstyrt med fantasi for å forstå hvem jeg ønsker å parodiere, sier Hestsveen.

«Homøopatene» med «Virvar Klappe» i spissen, sammen med «Tverrholistisk folkeliste» gjør et brakvalg, og kaprer til sammen over 60 av de 71 plassene i bystyret.

– Men så går det raskt over styr, avslører Hestsveen. 57 melder seg ut og går til den som tilbyr dem flest frynsegoder, og kampen om makta begynner. Det går i hundreogtjue mot slutten, jeg skal ikke røpe så mye mer.

Annet enn at politisk redaktør Vidar Fruktjuice i Fedrelandsposten kommer på banen. Det samme gjør felgkongen Tommy Deputy, og Stormvær-sjef Steinar J. Olsok.

En samfunnskommentar

Selve boken omtaler han som «sin egen, helt personlige kommentar», og han har gjort alt selv. Skriving, oppsett, cover og klargjøring til trykk. Boken er trykket hos Synkron Media på Birkeland, og innbundet i Arendal.

– Det var et poeng for meg å gjøre dette miljøvennlig, kortreist og lokalt. Boken er skrevet i Kristiansand og trykket i Aust-Agder, så alt har skjedd innenfor det nye storfylket vårt, sier han.

Amund Hetz har ikke mottatt noe støtte, og satte en knapp deadline, vel vitende om at politiske satire er ferskvare.

– Jeg måtte være ferdig med alt til trykk tidlig i desember, men ville samtidig passe på at tekstene var så aktuelle de kunne få blitt. Derfor ble de siste 150 sidene til på under en uke rett før månedsskiftet.

– Det ferdige produktet ligner vel tidvis vel så mye på en livekonsert, som en tungt gjennomarbeidet roman, forteller han. – Men jeg har gjort mitt beste for å skape en litterært holdbar story, fortalt blant annet fra en ung 18 år gammel førstegangsvelgers perspektiv.

Boken er da også dedisert til de aller yngste velgerne, generasjon Z.

– Jeg håper vi slipper å måtte gjennomleve en så hårete valgkamp en gang til, skjønt jeg frykter skaden på debattklimaet her i byen er permanent, sier han. – Vi lever i en parallellforskjøvet virkelighet, der folk faktisk går rundt og tror at forrige ordfører er et korrupt, selvopptatt vesen. Det er shit scary, sier han.

https://www.facebook.com/blirakker.no

Lenke til de første 30 sidene:

Bli Rakker, Anonym Forlag

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s