Hvilket nytt fag må du lære deg i 2022? For å beholde jobben.
Innen 2025 vil teknologi ha omdefinert 54% av jobbene våre – og hvordan vi utfører dem, i følge World Economic Forum. Det gjelder 1,1 milliarder arbeidsplasser, og omtales som The Reskilling Revolution.
Vi må lære oss nye ting. Læring må bli vårt nye blodomløp.
Videre må vi lære oss forskjellen på reskilling, upskilling og newskilling. Ironisk nok handler også dette om reskilling, for måten vi lærer på vil også forandre seg. Her er en oppklaring i definisjoner:
Understanding the difference between reskilling, upskilling and newskilling.
Det handler ikke bare om å beholde markedsposisjon eller å beholde jobben. Det handler minst like mye om å beholde dine ansatte. For i dag er det søkers marked, og kan du ikke tilby tilstrekkelig utviklingsmuligheter, løper de videre.
Til bedrifter som har satt spaden i jorda og vil bryte nytt land.
Kunnskapsgapet
Hvordan skal bedrifter finne riktig verktøy og riktige rådgivere? Tre av fire ansatte sier i dag de frykter at de ikke har kompetansen som trengs for å møte den nye hverdagen.
Investorene flytter pengene sine til store elæringsselskaper som Guild Education, priset til 4,4 milliarder dollar. I følge rapporter publisert av Forbes har upskilling-bransjen allerede nå en markedsstørrelse på 370 milliarder dollar.
FORBES: Novel partnership could change how we learn at work
Nå kommer investorene.
Fortune: Investors are paying more attention – and money – to upskilling
Til og med Oprah har kastet seg på, og investerer.
Hvor skal man finne alt innholdet? Har noen laget gode kurs allerede? Her er en liste fra elearningindustry.com der de har tatt for seg noen av de beste innholdsleverandørene til ny læring:
Top content providers 2022
Men er det størrelsen som teller i 2022? Behovet for skreddersøm er og må være alfa og omega for norske bedrifter som skal utnytte sin humankapital, slik Oslo Universitetssykehus nå gjør i en Innovasjon Norge-støttet innsats med KPMG for å gjøre noe med sykehuskøene. Ved å analysere data, ikke ansette flere.
Dagens Medisin: Slik skal OUS bli bedre på å planlegge operasjoner
Skreddersøm vil bli en etterspurt vare
Vil vi se elæringsselskapers emisjoner og verdier skyte i været i 2022? Høyst sannsynlig. Og da vil jeg tippe at personlig service, pedagogisk kompetanse og smidighet vil være vel så tellende som volum.
Ta flybransjen som ferskt eksempel:
Det norske elæringsselskapet TASK utvikler f.eks. kurset «Psykologi i luften og på bakken» i samarbeid med Avinor, Flyr, Norwegian, Menzies Aviation, Avarn Security og psykologer fra Moment. Kurset utvikles med støtte fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse og vil være klart for kursstart etter sommerferien 2022.
Tro ikke at en app løser all verdens, forresten. Vi tilegner oss kunnskap digitalt, men kompetanse handler om erfaring, og må fortsatt tilegnes the good old fashioned way.
Der mennesker faktisk møtes.
– Ved å knytte psykologisk teori til praksis, vil deltakerne utvide sin situasjonsforståelse og evne til å handle hensiktsmessig, sier Lasse Hamre, ansvarlig pedagog for prosjektet.
Les også:
Fly og bakkepersonell lærer psykologi
En av bransjene som paradoksalt nok vil ha sin fulle hyre med å henge på, er medie- og kommunikasjonsbransjen. Faren for å sparke inn åpne dører når man utarbeider ny kommunikasjon eller tror man kjenner sitt eget nettverk, marked eller målgruppe, er høy.
Det vi tenkte vi kunne om PR eller formidling, kan nemlig være snudd på hodet og kreve helt ny innsikt, også for oss, kanskje lenge før 2025 banker på.
Hva med PR-bransjen? Hva trenger vi ny kunnskap om i 2022? Sosiale medier og algoritmer? Menneskelig atferd? AI og Big Data? Storytelling fra bunnen av?
Siden jeg begynte som journalist ved tusenårsskiftet, og deretter migrerte til PR-bransjen for et lite tiår siden, har alt flyttet på seg hundre ganger. Som en isbre som aldri tar pause.
I dag tør jeg ikke ta sjansen på at gammel kunnskap holder. Måten vi formidler god story på er i konstant forandring, selv om prinsippene er like gamle som Aristoteles.
Delta gjerne i debatten på min LinkedIn-side.